Cloud Computing Interview Questions

Introduction

Cloud Computing is the next big thing in the IT world. With the increase in service providers, and the company adopting them, the demand for Cloud Computing Engineers has significantly increased. In this article, we will discuss basic cloud computing interview questions asked in interviews. This article will be updated and upgraded with time.

Cloud Computing Interview Questions

Basic Cloud Computing Interview Question

1. What is the meaning of cloud?

Answer: Cloud computing is the platform that delivers services on demand. The benefits of cloud computing include storage, data analytics, memory, computing power, artificial intelligence, and security. We can access these resources via the Internet. Large and small organizations use cloud computing for faster innovation, flexible resources, and economies of scale.

Learn more about cloud here

2. What are the benefits of the cloud?

Answer: Benefits of cloud computing are:

  • Scalability
  • Flexible
  • Lower cost
  • On-demand availability of resources
  • Security
  • Fast Deployment
  • Automatic updates

3. Which are the service models of cloud computing?

Answer: The three main service models of the cloud include

  • Software-as-a-service
  • Platform-as-a-service
  • Infrastructure-as-a-service

Some other service models are

  • Network-as-a-service
  • Identity-as-a-service
  • Desktop-as-a-service

4. What is the function of service models?

Answer: The service model works according to the business’s needs and delivers services. It enables access to virtual machines and storage. It uses middleware for seamless connection between computers and other devices to use cloud services. It enables runtime environments and deployment tools for applications to its users.

5. Which types of deployment models use by cloud computing?

Answer: The deployment models of the cloud are:

  • Public cloud
  • Private cloud
  • Hybrid cloud
  • Community cloud

6. What is the difference between traditional servers and cloud computing?

Answer: Cloud computing is a virtualized platform that delivers its services over the Internet. Traditional computing offers services through local servers that serve clients with a local network (LAN); the web is often unavailable.

Also, the cloud offers pricing models such as subscription-based, pay-per-use, and hybrid pricing, which saves a lot of money for developers, and traditional servers do not support these pricing models. At the same time, we have to buy expensive resources and manage or operate independently.

7. What is meant by scaling in cloud computing?

Answer: Scalability is the feature of cloud computing that is used to handle a growing workload. Initially, it involves the resources you need, and the structure is designed to respond to changing demand by scaling out or automatically.

Scalability and elasticity go hand in hand. As a result, you have to have only the resources you use.

8. What is the difference between cloud computing and mobile computing?

Answer: Cloud computing allows access to resources through any device, but mobile computing refers to using services over mobile. Both have different applications and roles in optimizing our data and organizing the process.

9. What is edge computing?

Answer: Edge computing works on local locations that bring computation close to the data source as possible to reduce latency and bandwidth utilization. Some examples of edge computing are Agriculture, Manufacturing, Traffic management systems, Autonomous vehicles, etc.

10. What is the use of API in cloud computing?

Answer: API is meant by Application Programming Interface. Developers use API to access cloud services such as compute infrastructure, storage resources, or monitoring tools. It connects different parts of a software platform to ensure that information ends correctly.

11. Which are the top companies that offer cloud services?

Answer: Cloud services are provided by Adobe cloud, Amazon Web services (AWS), GoogleCloud, Oracle, Microsoft Azure, Openstack, IBM cloud services, etc.

12. What is virtulaization?

Answer: Virtualization deploys software that makes an abstraction layer across computer hardware, letting the hardware components, such as processors, memory, storage, etc., of a particular computer segment into several virtual elements (also known as virtual machines).

13. What are the security measures taken by the cloud?

Answer: The various security measures the cloud takes care Multi-factor authentication, encryption, Antivirus, Permission sharing, etc.

14. State some platforms that use cloud computing.

Answer: Google Drive, Dropbox, and one drive are the leading platforms that use cloud computing on a large scale.

AWS Interview Questions

15. What are Amazon EC2 instances?

Answer: EC2 means Elastic compute cloud. In organizations, your business needs raw add capacity to host your applications and provide computing power through a cloud. These servers of AWS are virtual, and whenever we access services from the virtual server is called EC2. Using EC2 for computing is highly flexible, cost-effective, and quick when you compare it to running your servers on-premises in a data center that you own.

16. What is S3 in AWS?

Answer: Amazon Simple Storage Service (S3) is a service that provides object-level storage. S3 stores data (images, videos, documents, and any type of data) as objects in buckets. You can upload any file to Amazon S3, such as images, videos, text files, etc. Data is stored as objects, but instead of holding them in a file directory, you keep them in buckets.

17. What are the pricing models of AWS?

Answer: The pricing models of AWS are

  • On-demand
  • Reserved Instances
  • Dedicated Hosts
  • Amazon EC2 saving plans
  • Spot Instances

18. What are the types of Amazon EC2 Instances?

Answer: Amazon EC2 Instances are

  • Compute-optimized instances
  • Storage Optimized instances
  • Accelerated Compute Instances
  • Memory-optimized instances
  • General purpose instances

19. What is meant by edge locations in AWS?

Answer: An edge location is a site/location that Amazon CloudFront uses to store cached copies of your content (websites, backend) closer to your customers (target customers) for faster delivery. Caching copies of data closer to customers worldwide uses the concept of content delivery networks or CDNs.

20. What is Amazon Relational Database Service?

Answer: If you own a shop and need to track all the details of customers, then you might need a way to keep track of this relationship somewhere. In this case, it’s best to use a relational database management system or RDBMS. Relational databases utilize SQL to store and query data. This approach allows data to be stored in an easily understandable, consistent, and scalable way.

Conclusion

In this article, apart from Cloud Computing, we have discussed AWS computing too. We will update this article with other cloud provider questions, including Microsoft Azure, IBM Cloud, Google Cloud, and Yandex Cloud.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.