Kelas SAP ABAP

Pambuka – Iki kiriman minangka bagéan saka ABAP Berorientasi Objek seri.

Pambuka

Ing artikel pungkasan, kita wis sinau babagan konsep lan kaluwihan OOABAP liwat kang kita teka ngerti sing utamané revolves sak kelas & obyek. Artikel pungkasan mung menehi ringkesan, saiki wektune kanggo nyilem jero babagan konsep utama OOABAP. Ayo miwiti karo Kelas SAP ABAP.

Kelas ing OOABAP nemtokake obyek sing diduweni. Kelas bisa duwe obyek tanpa wates, kanthi kombinasi negara lan prilaku sing unik. Kelas ngemot sifat, cara lan liya-liyane sing ngidini pangembang nemtokake apa sing diwakili kelas. Nanging kelas piyambak bakal ora ana gunane, kajaba iku wis sawetara obyek, pramila obyek dikenal minangka Kayata saka kelas. Kita instantiate obyek sing nuduhake kelas.

Conto:  

Kelas SAP ABAP
Kelas SAP ABAP

 

Gambar ing ndhuwur nggambarake Mobil minangka Kelas lan model mobil minangka Obyek saka kelas 'CAR'.

Rasa Kelas SAP ABAP:

Kelas ABAP bisa diumumake minangka global utawa lokal. Ing ngisor iki minangka rasa sing kasedhiya kelas ABAP:

  1. Kelas Lokal:

    Kelas lokal mung bisa ditetepake ing program, lan aksesibilitas kelas iki diwatesi mung kanggo program kasebut (ing sing ditetepake). Nemtokake kelas lokal kalebu rong perkara:

a. Pengumuman Kelas: Iki lagi ditindakake ing blok kode DEFINISI KELAS. Isine deklarasi kabeh komponen (atribut, metode, acara) kelas.

Sintaks:    KELAS ABC DEFINISI.

Blok Coding

KELAS.

Catetan: 

1. ABC iku jeneng kelas.

2. Definisi Kelas iki kudu tansah ana ing wiwitan program amarga deklarasi ing blok iki kalebu data program global.

b. Implementasi Kelas: Bagian iki ngemot implementasine kabeh metode sing diumumake ing DEFINISI KELAS. Blok IMPLEMENTASI KELAS saka kelas lokal minangka blok pangolahan (tegese kalebu kode fungsi).

Sintaks:    PELAKSANAAN KELAS ABC.

Blok Coding

KELAS.

Cathetan: Yen sampeyan ngumumake metode ing DEFINISI KELAS, mula IMPLEMENTASI KELAS metode kasebut kudu.

  1. Kelas Global:

    Kanggo nggawe kelas global, T-code SE24 (Pembangun Kelas) ing meja kerja ABAP. Jeneng kasebut nuduhake aksesibilitas kelas global, kabeh program ABAP bisa nggunakake kelas global kasebut kanthi instantiating obyek kelas kasebut.

Struktur Kelas:

Struktur kelas dumadi saka 3 perkara:

  • Komponen Kelas.
  • Bagian visibilitas Komponen.
  • Metode kelas sing ditindakake.

 

  1. Komponen Kelas:

    Iki nemtokake atribut obyek ing kelas. Nalika nemtokake kelas, komponen diumumake ing bagean deklarasi kelas kanthi salah siji saka telung bagean visibilitas (Public, Private, Protected). Komponen kelas kasedhiya ing rong jinis:

  • Komponen Instance - Komponen kasebut ana kanthi kapisah kanggo saben obyek ing kelas.
  • Komponen Statis – Ana mung sapisan kanggo kabeh kelas.

 

Ing ngisor iki minangka komponen kelas (kanthi saben jinis komponen):

a. Atribut – variabel utawa konstan diumumake ing kelas lan bisa diakses dening kabeh metode kelas kasebut.

  • Atribut Instance - Atribut sing bakal dadi conto khusus kanggo obyek. Bisa diumumake ing kelas lokal kanthi nggunakake DATA
  • Atribut statis - Nemtokake kahanan kelas. Bisa diumumake ing kelas lokal kanthi nggunakake KELAS-DATA

b. Metode - Nemtokake prilaku obyek, nyedhiyakake sawetara fungsi.

  • Metode Instance -  Bisa diumumake ing kelas lokal kanthi nggunakake METODE Diakses dening kabeh atribut saka kelas.
  • Atribut statis - Bisa diumumake ing kelas lokal kanthi nggunakake METODE KELAS Dheweke mung bisa ngakses atribut statis.

c. Acara - A mekanisme liwat kang siji cara bisa mundhakaken cara saka kelas liyane.

  • Acara Instance -  Bisa diumumake ing kelas lokal kanthi nggunakake KANGAN Iki mung bisa dipicu ing cara conto.
  • Acara Statis - Bisa diumumake ing kelas lokal kanthi nggunakake KELAS- ACARA Kabeh cara (statis lan conto) bisa micu acara statis.

Catetan:  Saben jeneng komponen kudu unik ing kelas.

 

  1. Bagian Visibilitas:

    Komponen kelas duwe bagean visibilitas dhewe sing nemtokake manawa bisa diakses. Ana telung jinis visibilitas:
    a. Pribadi - Komponen mung bakal katon ing kelas kasebut, sing ditetepake.
    b. Umum - Komponen karo visibilitas iki bakal kasedhiya kanggo kabeh.
    c. dilindhungi - Komponen bakal katon ing kelas kasebut, sing ditetepake lan ing kelas sing diwarisake.

 

 

Jenis Kelas ABAP:

Nalika nggawe kelas liwat T-Code SE-24 (Kelas Builder), bakal takon sampeyan jinis kelas, sampeyan pengin nggawe. Dadi, total ana limang jinis kelas:

  1. Kelas ABAP Biasa:

Minangka jeneng dhewe tabet, biasanipun utawa kelas normal kang kita nggawe liwat SE24.

 

  1. Kelas Exception:

Kelas kanggo nangani pangecualian dumadi nalika runtime utawa eksekusi program.

Jinis kelas Pangecualian: Total 3 kelas pengecualian ana, sing diwarisake saka siji kelas super 'CX_ROOT'.

Kelas Pengecualian SAP ABAP
Kelas Pengecualian SAP ABAP

 

Nalika nggawe kelas pangecualian, kothak centhang 'KAnthi KELAS PESAN' ana. Yen sampeyan milih iki, kelas pesen bakal digawe. kelas pesen iki, kita bisa kapisah generate saka t-kode SE91.

  1. Kelas pesen:

    Contone, siji pesen asring digunakake ing siji program. Siji bab sing bisa ditindakake yaiku hardcoding, nanging bakal nglawan standar coding.

Nanging, kita bisa ngumpulake nang endi wae (ngomong ing wadhah), lan saka ing kono kita bisa nggunakake ngendi wae kita pengin, malah ing program beda uga. Dadi, kelas pesen mung kaya wadhah, sing ngemot macem-macem pesen.

  1. Kelas Persistent:

    Sakdurunge mlebu kelas gigih, ayo dirembug dhisik artine 'teguh'. A data ngandika terus-terusan yen bisa wadi ngluwihi runtime program.

Kanggo sesi, program ABAP tetep ing memori ABAP lokal nganti runtime program kasebut. Kanggo nyimpen kanthi permanen, kita nggunakake layanan persistence (dilaksanakake dening kelas persistence).

  1. Kelas Tes (Unit ABAP):

Kelas iki utamané digawe kanggo testing unit. Saiki unit testing apa? Nalika kita nggawe kelas sembarang, kita biasane mriksa apa fungsi sing dibutuhake wis ngrambah utawa ora. Sadurunge arep tes apa wae, biasane kita nyoba kode kanthi nggawe kelas tes unit.

Kelas tes unit iki kalebu sawetara metode tes sing cocog karo metode kelas asli (sing ditindakake tes), lan iki nindakake perbandingan antarane nilai sing dikarepake lan nyata.

Pengarang


komentar

Ninggalake a Reply

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan proses data sampeyan.