Напишете Annotations во Java

Напишете Annotations во Java

Со воведувањето на Java 8, верзијата воведе две нови функции наречени повторувачки прибелешки и прибелешки за типови. Досега, доколку сакавте да користите прибелешки во Java, тоа можевте да го правите само во декларациите. Со Java 8, сега можете да додавате прибелешки за секаков вид употреба. Каде и да користите тип (вклучува типови во декларации, генерики и кастинзи), можете да го придружувате со прибелешка.

Напишете синтакса на прибелешка

Јава 8 може да декларира прибелешки за типови за која било употреба. Еден пример е фрагментот подолу:

@Encrypted String податоци; Наведете ги низите <@NonNull String>; myGraph = ( @Immutable Graph ) tmpGraph; Можете едноставно да воведете прибелешка од нов тип. Процесот е сличен на дефинирање на прибелешка со целта ElementType.TYPE_PARAMETER, целта ElementType.TYPE_USE или двете цели: @Target ( { ElementType.TYPE_PARAMETER, ElementType.TYPE_USE } ) јавен @интерфејс шифриран { }

Целта ElementType.TYPE_PARAMETER означува дека можете да ја напишете прибелешката на декларацијата на променливата тип (на пр. класа MyClass {….}). Element.Type.TYPE_USE означува дека можете да ја напишете прибелешката за кој било тип на употреба (имено типови во декларации, генерики и кастинзи).

Можете да зачувате прибелешки во датотеките на класата, но тоа не влијае или влијае на извршувањето на програмата. Како пример, можете да декларирате две променливи на датотеката и врска како што е прикажано во кодот подолу:

Датотека = ….; @Encryted File encryptedFile = …; @Open Connection конекција = …; Додека ја извршувате програмата, резултатот ќе биде ист ако префрлите некоја од двете датотеки на методот send() на врската. врска.испрати(датотека); конекција.испрати (шифрирана датотека);

 

Некои примери на прибелешки за типови

@nonNull листа Листа <@NonNull String> str Низи <@NonNegative Integer> сортирање @Encypted File датотека @Open Connection конекција void divideInteger (int a, int b) фрла @ZeroDivisior ArithmeticException

 

Остави коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.