Што е администратор на Salesforce (администратор)?

Вовед

Salesforce е платформа базирана на облак која нуди софтвер CRM (Управување со односите со клиентите). Од мама-и-поп продажни места до установи на Fortune 500, сите ги користат безбројните ресурси обезбедени од платформата Salesforce, т.е. Sales Cloud, Marketing Cloud, Service Cloud - за да именува двојка.

Постојат многу работни места во околината на Salesforce, од Salesforce Administrator до Salesforce Consultant, што на лаик може да звучи збунувачки. Ајде да започнеме со копање во она што е администратор на Salesforce и да фрлиме малку светлина врз улогата што ја играат.

Што е администратор на Salesforce (администратор)?

Salesforce Администраторите работа со примарните чинители за да се дефинираат процесите и да се приспособи платформата на Salesforce според нивните барања и услови. Тие доаѓаат да ги спасат корисниците за да го остварат она што Salesforce го нуди со приспособување на платформата Salesforce според барањата на корисниците. Тие можат да бидат прикажани како доверлив советник на вашата компанија за сите ваши потреби на Salesforce.

Автоматизирање на деловните процеси, прилагодување на вашата организација, поправени грешки, обука на корисниците и одржување на платформата се само неколку од обврските што ги преземаат. Тие се незаменлива врска помеѓу вашиот бизнис и технологијата.

Што е администратор на Salesforce (администратор)?

Секојдневна работа на администратор на Salesforce

Вашата улога како администратор на Salesforce може да се смени во зависност од вашата компанија или вашата организација, без разлика дали работите како тим или сами. Еден ден би можеле да ги автоматизирате деловните процеси, а следниот ден да ги обучувате корисниците во вашата компанија. Улогите може да се разликуваат во зависност од многу променливи како што се:

  • На колку корисници им е потребна вашата поддршка?
  • Дали работите сами или како тим?
  • Колку далеку е вашата организација? Дали е сосема нов или далеку на патувањето со SF?
  • Дали најмногу користите само Salesforce? или имате во употреба Marketing Cloud, Service Cloud итн.
  • Дали сте администратор, развивач и експерт одеднаш?

Ајде да погледнеме како може да изгледа еден обичен ден:

  • Може да одржите состанок за собирање барања.
  • Комуницирајте со вашиот тим, каде што можеби ќе ви биде делегирана работа или можеби вие ќе ја делегирате работата.
  • Оваа работа може да вклучува обука на нови корисници, манипулација со податоци, управување со кориснички дозволи, поправени грешки, едноставни промени во вашата организација и многу повеќе.

Одговорностите што ги извршува типичен администратор на Salesforce се замаглуваат со многу други улоги, ова се само неколку од должностите што тие ги извршуваат.

Остави коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.