Што е SAP OData

Вовед

Ако планирате да ги изложите вашите SAP податоци (табела или податоци за барање) на надворешно опкружување како UI5/Fiori или HANA, тогаш треба да ги туркате вашите податоци во форма на API. Од страна на API значи, со користење на OData ќе генерираме a Сервис линк до кој може да се пристапи преку интернет и може да се користи за извршување CRUD операции. SAP OData во SAP ABAP околина е исто како друга ABAP класа. Можеме да пристапиме до методите од оваа класа користејќи SEGW трансакција. Можеме да го напишеме нашиот потребен код овде за манипулација со податоци и штом ќе ја активираме класата, врската за услугата што ја генерираме ќе дејствува соодветно.

дефиниција

SAP OData е стандарден веб-протокол кој се користи за барање и ажурирање на податоците присутни во SAP со помош на ABAP, примена и градење на веб технологии како што е HTTP за да се обезбеди пристап до информации од различни надворешни апликации, платформи и уреди.

Во SAP, ние користиме SEGW код за трансакција за да се создаде услуга OData. SEGW е кратенка за Service Gateway.

Архитектура на SAP OData

Овде, ќе разговараме за архитектурата на високо ниво на SAP OData.

SAP OData архитектура на високо ниво
SAP OData архитектура на високо ниво

Зошто ни треба ODATA

SAP OData доаѓа со повеќе предности. Тоа не само што ни помага да ги изложиме податоците, туку и му помага на клиентот да пристапи до податоците од каде било и од кој било уред. Ако нема да има услуги на OData, тогаш податоците ќе останат во просторија и во случај кога корисникот треба да пристапи до нивните податоци, можеби ќе треба да ја посети локацијата на податоци, што е непријатно за дигиталниот свет.

Предности на ODATA

Користењето на SAP OData ни ги обезбедува следниве предности:

 • Тоа помага да се добијат резултати читливи од луѓе, т.е. можете да го користите вашиот прелистувач за да ги видите излезните податоци
 • Пристапот до податоците е многу лесен и релативно брз
 • Ги користи сите стандарди на веб-протоколите, т.е. GET, PUT, POST, DELETE и QUERY
 • Користи апликации без државјанство: тоа значи дека серверот не зачувува никакви податоци на клиентот (на пр. UI5 апликација) и го третира секој повик OData како нов повик
 • Добива податоци во форма на поврзани делови од информации, кои едната води кон друга: тоа е шема на интеракција позната како „предупредување-анализа-дејствувај“, „види-провери-дејствувај“ или „истражувај и дејствувај“. Според оваа шема не се вчитуваат сите податоци заедно, а корисникот ги анализира податоците и ги достигнува потребните информации по навигацијата. На овој начин податоците се вчитуваат брзо и правилно.

SAP OData V2 (верзија 2)

OData v2 е збир на нови стандарди кои се додатоци на SAP OData V1, а тие се како што следува:

 • Сортирање и филтрирање од страна на клиентот
 • Сите барања може да се здружат
 • Сите податоци се кеширани во моделот
 • Автоматско ракување со пораки

Можете да прочитате повеќе за SAP OData v2 vs OData v1 овде.

SAP OData V4 (верзија 4)

OData v4 е најновата надградба на услугите SAP OData која доаѓа со некои дополнувања и некои намалувања на функции, како што се:

 • Новата верзија носи поедноставување во однос на врзувањето на податоците. Новиот модел OData V4 ја поедноставува структурата на параметрите за врзување податоци.
 • OData v4 бара само асинхроно пребарување на податоци.
 • Групите Batch се дефинираат единствено преку параметрите за врзување во новите повици OData v4 со соодветните параметри на моделот како стандардни.
 • Поддржува употреба на оперативно врзување. И сега е многу полесно да се поврзат резултатите од извршувањето на операцијата со контролите.
 • Операциите за создавање, читање, ажурирање и бришење (отстрани) се достапни имплицитно преку врските
 • Во OData v4, до метаподатоците се пристапува само преку ODataMetaModel

Можете да прочитате повеќе за SAP OData v4 vs OData v2 овде.

Коментари: 2

Остави коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.